Hayvanları, bitkileri ve objeleri tarayarak yedeklemeye çalışan teknoloji uzmanları; ayak bastığımız dünyanın bir simülasyondan ibaret olduğuna inanan güç sahipleri; içinde yaşamaya başladığımız sanal dünyaların ilk adımlarını atan bilim insanları… Our Ark, dünyanın dijital bir kopyasını yaratma çabalarımızı anlatan bir film. Sanki ekolojik yıkım dijital bir Nuh’un Gemisi aracılığıyla engellenebilirmiş gibi.
1989 Istanbul doğumlu yönetmen ve medya sanatçısı Deniz Tortum, Bard College’da sinema eğitimi aldı. Filmleri ve yeni medya çalışmaları Venedik Film Festivali, SXSW, Sharjah Bienali, Sheffield, !f Istanbul, True/False ve Dokufest dahil olmak üzere pek çok önemli festivalde gösterildi. 2013’te çektiği ilk uzun metrajlı filmi “Zayiat”, dünya prömiyerini South by Southwest’te (SXSW) yaptı. 2017’de Carmine Grimaldi ile birlikte yönettikleri “Keşke Barış Gelse”, Dokufest’te En Iyi Kısa Belgesel Ödülü’nü aldı ve Sheffield, True/False gibi festivallerde gösterildi. MIT Open Documentary Lab’de araştırma görevlisi olarak sanal gerçeklik üzerine çalıştı ve !f Istanbul ve Camden Film festivallerinin yeni medya bölümlerinin küratörlüğünü yaptı. Çağrı Hakan Zaman ve Nil Tuzcu ile birlikte hazırladıkları ve 6-7 Eylül olaylarını anlatan “Eylül 1955”(2016) ve Emre Yeksan’ın “Yuva” filminin dünyasından ilhamla çektiği “Selyatağı” (2018) adlı sanal gerçeklik projelerine imza attı. 2018 yılında Can Eskinazi ile birlikte “Anadolu Turnesi” adlı müzik belgeselini yönetti. 2019’da Filmmaker Magazine tarafından “Bağımsız Sinema’nın 25 Yeni Yüzü” arasında gösterildi. 2016-2018 yıllarında Harvard Film Study Center’da üzerine çalışmaya başladığı son belgeseli “Maddenin Halleri”, dünya prömiyerini 2020 Rotterdam Film Festivali’nde yaptıktan sonra Antalya ve İstanbul Film festivallerinde En Iyi Belgesel ödüllerine layık görüldü.
Kathryn Hamilton, diğer adıyla Sister Sylvester, çalışmalarını New York ve İstanbul’da sürdüren bir sanatçı ve alaylı bir mikrobiyolojisttir. Kurucusu olduğu Sister Sylvester performans ekibi ile beraber edebi deneme izleğinde ürettiği performanslarında, araştırma, buluntu dökümanlar, hayvanlar ve teknolojiyi kullanarak türler arası etkileşimler ve cyborg tiyatro kavramlarına değinir. Onasis Vakfı ve New Museum’un birlikte gerçekleştirdiği ONX Studio programında çalışmalarına devam eden Hamilton, 2019 yılında Macdowell misafir sanatçı programında, New York’taki Public Tiyatro’nun tiyatro projesi geliştirme ve yeni oyunlar gruplarında yer almıştır. Deniz Tortum’la birlikte yönettiği film projesi, “Our Ark”, 2021’de IDFA’da dünya prömiyerini gerçekleştirmiştir. Yakın zamandaki diğer projeleri: Protocinema’nın pek çok şehirde aynı anda düzenlenen sergisi “A Few In Many Places” kapsamında Kıraathane İstanbul’daki “ARK: Shadow Time”; New York’ta National Sawdust’taki “The Eagle and The Tortoise”; Yale Üniversitesi ve Under The Radar Festivali’ndeki “The Fall”; Londra’daki Shubbak Festivali’nde Arcola’da, Brüksel’deki Bozar’da ve Amsterdam’daki Frascati’de gösterilen “Three Rooms”. Ayrıca biyolojik-hackleme, Genetiğiyle Oynanmış Tiyatro Okulu ve başka konularda Colorado College, Princeton, UCCS, Columbia Üniversitesi, Boğaziçi, ve MIT’de dersler vermiştir. Ürettiği işler hakkında Artforum, The New York Times, The New Yorker, Performance Art Journal, Telerama’da çeşitli eleştiri yazıları çıkmıştır.
Our Ark (2021), HD video, renkli, 12 dakika. Sanatçıların izniyle.
Bu film ekolojik kriz, kolonyalizm, ektraktivizim, kapitalizm ve bunlar arasındaki bağlantılara değinen filmlerden oluşan bir gösterim programının parçasıdır.
Bir sonraki film: Dark Matter (2020), Viktor Brim
KIRIK 2022 programları Sürdürülebilirlik Fonu 2021-2022 kapsamında SAHA tarafından desteklenmektedir.